Meer en meer mensen krijgen medicijnen voorgeschreven tegen de aandoening ADHD. RTL Nieuws maakte bekend dat momenteel 90.000 mensen, vooral kinderen, een middel tegen hyperactiviteit krijgen voorgeschreven. Dat is zestien procent meer dan vorig jaar.
Medicijnen zoals Ritalin en Concerta, die ADHD onderdrukken, worden nu 3,5 keer zo vaak verstrekt als 6 jaar geelden. Professor Jan Buitelaar, die psychiater is aan het UMC St. Radboud in Nijmegen, zegt dat artsen bij ADHD te snel naar medicijnen grijpen.
Volgens Buitelaar onderdrukken medicijnen alleen het drukke gedrag, maar pakken ze niet de oorzaak van de aandoening aan.
Hij zegt in het nieuws: “Als je de medicijnen stopt, vallen de kinderen vaak weer terug. Ook de langetermijn-effecten zijn niet duidelijk.”
De hoogleraar pleit voor meer hersentraining en een streng dieet, waarmee het gedrag van drukke kinderen ook kan worden veranderd.
ADHD is de afkorting voor de aandoening Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (aandachtstekort/hyperactiviteitstoornis).
Het aandachtstekort betekent hier dat de patiënten moeite hebben om hun aandacht ergens bij te houden.
Iemand met ADHD kan overspoeld worden met teveel uiterlijke prikkels. Daardoor is het niet goed mogelijk om de aandacht bij één ding tegelijk te houden. Dit kan leiden tot een gebrek aan concentratie.
Uit onderzoeken is ook gebleken dat storingen kunnen worden verergerd door bijvoorbeeld bepaalde stoffen die voorkomen in voeding, of in snoep.
zondag 20 juli 2008
Steeds vaker medicijnen voorgeschreven aan kinderen tegen ADHD
Labels:
adhd,
concerta,
jan buitelaar,
kinderen,
nijmegen,
ritalin,
st. radboud
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten