Een heleboel medicijnen worden vanaf juni minder duur. De meeste zorgverzekeraars vergoeden van een aantal medicijnen die veel worden gebruikt dan alleen nog de goedkoopste variant. Daardoor is onder leveranciers een prijzenoorlog ontstaan.
Dat heeft het journaal gemeld. Begin dit jaar werden veel medicijnen ook al goedkoper als gevolg van een overeenkomst tussen onder meer de apothekersbranche, fabrikanten, verzekeraars en overheid.
Apothekers maken zich wel bezorgd over de gevolgen van de nieuwe prijsdalingen. Ze zeggen dat ze daardoor samen bijna een half miljard euro aan omzet zullen verliezen en dat er apotheken met sluiting worden bedreigd.
De KNMP, de beroepsorganisatie van apothekers, vreest bovendien dat apotheken op den duur niet alle medicijnen meer kunnen leveren. Volgens de organisatie komen apotheken gemiddeld 160.000 euro per jaar te kort.
Patiënten
Doordat verzekeraars alleen nog de goedkoopste variant van een middel vergoeden kunnen patiënten in aanraking komen met andere medicijnen. De huisartsen zijn daarover niet gerust.
“Als je een patiënt van 87 dertig jaar lang een rode pil hebt gegeven, moet je hem dan ineens een blauwe pil geven?”, zei Fulco Seegers van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) tegen het journaal.
Een aantal medicijnen waar het om gaat zijn de cholesterolverlager simvastatine. Dit middel gaat van 8 euro naar 1,25 euro. De maagzuurremmer ranitidine gaat niet meer ruim 6 euro kosten, maar 1,10 euro.
De zorgverzekeraars besparen naar verwachting door de lagere prijzen wel ruim 350 miljoen euro. Dat kan tot lagere zorgpremies leiden.
Een medewerkster van de apotheek heeft laten weten dat mensen die vragen hebben over de veranderingen op het gebied van medicijnen contact op kunnen nemen met hun apotheek.
dinsdag 20 mei 2008
Abonneren op:
Posts (Atom)